Pučko otvoreno učilište
Velika Gorica

KNJIGA MJESECA - 50% KINESKI ZVONČIĆI

Ljubitelji dobre knjige!


Jedna od važnih djelatnosti Učilišta je izdavaštvo. Naša Biblioteka „Albatros“ svake godine izdaje nekoliko vrijednih knjiga i do sada broji više od stotinjak naslova. Edicija je raznovrsna, a naša namjera kao izdavača je doprijeti do vas kao i do onih koji će tek postati ljubitelji pisane riječi.

Zato smo za sve vas pripremili KNJIGU MJESECA.

Svaki mjesec određeno izdanje naše Biblioteke moći ćete kupiti po upola nižoj cijeni od redovne (- 50 %).
Knjiga po akcijskoj cijeni izložena je na info pultu Učilišta, gdje ju možete pogledati te se odlučiti za kupnju.

U rujnu, po cijeni od 40,00 kn prodajemo knjigu KINESKI ZVONČIĆI, velikogoričke autorice Sonje Smolec. U svome romanu za djecu i mlade naša sugrađanka donosi napetu i zanimljivu priču iz života troje dvanaestogodišnjaka od kojih su Tin i Luna tek doselili u Veliku Goricu, a Linda u ovom gradu živi "oduvijek".

Ime Velike Gorice, njenih ulica, trgova, okolnih naselja, ustanova, udruga, spomenika kulture i karakterističnih događaja vješto je utkano u fabulu ovog romana u kojem ćemo naići na Trg Stjepana Radića, Ulicu Matice Hrvatske, Kolodvorsku ulicu, Mraclin, Gradiće, Okuje, Andautoniju, Vrata od krča, Tržni centar, Gradsku knjižnicu, Centar za kulturu, folklorno društvo, Velikogorički fašnik i Božićni sajam, a spominje se čak i monografija Grada Velike Gorice, koju u više navrata listaju junaci ove knjige.

A glavni junaci su učenici petog i šestog razreda koje zanima puno više od onoga što im može pružiti školska svakodnevica i kojima se "previše stvari mota po glavi". Upravo ta radoznalost odvodi ih u pustolovine, dovodi u opasnost ali daje i presudan doprinos istraživanjima, koja godinama nisu mogli razriješiti uvaženi znanstvenici.

Specifične su i okolnosti u kojima odrastaju glavni likovi. Tin je sin roditelja koji su poginuli u prometnoj nesreći, koju je on nekim čudom preživio, a našli su ga s nježnom biljčicom „menthom piperitom“ u ruci od koje se više nikada nije odvajao, ni u bolnici, ni u domu, ni kod udomitelja u Velikoj Gorici. Luna je kći rastavljenih roditelja, a živi s mamom, akademskom kiparicom bez stalnog zaposlenja. Linda pak živi s oba roditelja, no, mama je vječito u "salonu", a tata je u nekoliko navrata boravio u duševnoj bolnici.

Bitno mjesto u knjizi zauzima i već spomenuta biljka „mentha piperita“, paprena metvica. Biljčica od koje se prave čajevi, bomboni i žvakaće gume, predstavlja u ovom romanu tajanstvenu silu koja glavnim junacima pomaže u nevolji i pokreće blagi zvuk "kineskih zvončića" u trenucima kad Tin i Luna žele međusobno podijeliti svoje tajne.

Upravo zbog vještog poniranja u tajne protagonista romana, obilja događaja i živih, uvjerljivih dijaloga, ovu će knjigu s užitkom čitati vršnjaci njenih glavnih junaka, roditelji i nastavnici, što je zacijelo i bila nakana autorice koja je za moto romana odabrala moto belgijske pjesnikinje Sani Altdorf: Ovdje sam da obojim cvijeće bojama proljeća, da te nasmijem i podijelim nježne treptaje s tvojim srcem".

Autorica Sonja Smolec rođena je u Puli, školovala se u Zagrebu, a od 1985. živi u Velikoj Gorici. Od 2004. godine član je Društva književnika za djecu i mlade, a od 2005. godine surađuje s Udrugom umjetnika „Spark" iz Velike Gorice. Do sada je objavila knjigu priča za djecu od 6 do 12 godina „Tajna ima krila", elektroničku knjigu za djecu „Kamen Tvrtko" te knjigu poezije na engleskom jeziku „Life's Echo". Roman „Kineski zvončići" je objavljen u nakladi Biblioteke „Albatros" Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica.