Pučko otvoreno učilište
Velika Gorica

LUČIĆEVI DANI

 

Povodom 130. obljetnice rođenja skladatelja, orguljaša, glazbenog pedagoga i župana Plemenite opčine turopoljske Franje pl. Lučića, Pučko otvoreno učilište Velika Gorica od 28. do 31. ožujka 2019. godine organizira Lučićeve dane.

Organizaciji se pridružuje i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti. Uz svečanu akademiju, u petak, 29. ožujka u 19:00 sati u Izložbenom prostoru na I. katu, bit će postavljena izložba memorabilija Franje pl. Lučića, dio arhivske građe iz ostavštine pohranjene u Hrvatskom glazbenom zavodu.

Na svečanoj akademiji nastupit će pijanistica i pedagoginja Tamara Jurkić Sviben, a izložbu će predstaviti muzikologinja Zdenka Weber, koja je ujedno i pomogla u izboru građe za izložbu. Uz Jurja Odrčića, župana Plemenite opčine turopoljske, akademiji će se pridružiti i potpredsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Frano Parać.

Na koncertu posvećenom Franji pl. Lučiću, u Dvorani Galženica, u subotu, 30. ožujka, Gradski zbor Franjo pl. Lučić će, uz pratnju sopranistice Vesne Kovačić i Krešimira Starčevića na klaviru, izvesti skladbe pl. Lučića i obrade narodnih napjeva.

Lučićevi dani završavaju svečanim koncertom u Zagrebačkoj katedrali pod nazivom Tragovi Turopolja u Katedrali na kojem će Edmund Andler-Borić izvesti nekoliko orguljskih djela Franje pl. Lučića, a Gradski zbor Franjo pl. Lučić njegovo najpoznatije djelo Missa (Eucharistica) jubilaris u Es- duru.

U sklopu manifestacije Lučićevi dani, organizirane su i Turopoljske skitnje na kojima će sudionici upoznati životni put Franje pl. Lučića, od rodnog sela Kuča do Zagrebačke katedrale, u kojoj će se pridružiti publici na svečanom koncertu.

 

PROGRAM:

LUČIĆEVI DANI