Pučko otvoreno učilište
Velika Gorica

Davež

Davež

Davež

Vlastita produkcija Gradskog kazališta - Scena „Gorica“

Poznajete li nekoga koga svi izbjegavaju, ne žele se družiti s njim i izmišljaju sve moguće isprike ne bi li što prije nestali iz njegove blizine? E, to je zato što je pravi, istinski davež koji uspješno iritira sve oko sebe. Davež je naporan, glasan, razdražljiv, neugodan, iritantan… On skače s teme na temu, ne da drugima da dođu do riječi, on izluđuje sve oko sebe, u ljudima izaziva gnjev, ljutnju, srdžbu, bijes, on svoju obitelj, prijatelje, poznanike ili potpune neznance dovodi do ruba!

Na poslu, u školi, na ulici, u ordinaciji… Daveža je sve više i više, pa ne čudi što postajemo emocionalno nestabilni, trknuti, munjeni, bedasti, opaljeni, pomaknuti, udareni, spremni za žutu kuću… Ipak, ne predajemo se tako lako, borimo se s ovom pošasti te se držimo one stare: „što te ne ubije, …obično te pošalje psihijatru“. Ali što se dogodi kada psihijatru treba psihijatar? Zatraži li i on stručnu pomoć? Tko mu u tom slučaju propisuje Xanax, Misar, Helex, Normabel, Apaurin, Praxiten…? Čini li to sam ili to za njega čini netko drugi? Poštuje li tijekom liječenja ugovor o povjerljivosti?

O svemu tome, i još mnogočemu, govori nova predstava Scene „Gorica“ naslova „Davež“, nastala pod redateljskom palicom Stojana Matavulja s glumačkom postavom – Iskra Jirsak, Marko Makovičić i Goran Malus. Puna duhovitih scena predstava nasmijava do suza. Radnja se odvija u psihijatrijskoj ordinaciji, gdje pacijent izludi psihijatricu koja i sama završava na liječenju. Za vrijeme liječenja, ona svoje slučajeve prepušta suprugu, također psihijatru. Upravo će njega do živčanog sloma dovesti isti onaj davež koji je izludio njegovu suprugu.

Tko je ovdje lud, saznajte na grupnoj terapiji…

Tekst: Sam Bobrick
Prijevod: Ana Galac
Režija: Stojan Matavulj
Glume: Iskra Jirsak, Goran Malus, Marko Makovičić
Scenografkinja: Marta Crnobrnja
Kostimografkinja: Katarina Radošević Galić
Autor glazbe: Ozren K. Glaser
Oblikovatelj svjetla: Damir Sirotić
Dizajn propagandnih materijala: Vladimir Resner

Voditelj tehnike: Tomislav Kotrla
Oblikovatelj tona: Goran Stanilović
Garderobijerka: Marta Ivanjko
Autor fotografije: Berislav Tomičić
Autor snimke: Željko Ljubek

Umjetnička voditeljica vlastite produkcije: Ines Bojanić
Ravnateljica POU Velika Gorica: Barbara Grđan Odrčić
Sezona: 2015. / 2016.

Premijera: 30. studenog 2015. godine u 20:00 sati
Mjesto događanja: Dvorana Gorica, POU Velika Gorica, Zagrebačka 37

Trajanje: 70 min

Program