Pučko otvoreno učilište
Velika Gorica

O nama

Osvojene nagrade

 

NAČIN RADA I USTROJSTVO KAZALIŠTA

Djelovanje Scene „Gorica“ kao gradskog kazališta započelo je 2008. godine, kada su ostvarene značajne profesionalne kazališne produkcije prepoznate od strane stručne javnosti i publike. Potaknuti snažnom potrebom građana za kulturnim sadržajima 2013. godine počinje proces produkcijsko-poslovnog restrukturiranja, a na mjesto umjetničke voditeljice Scene „Gorica“ dolazi Ines Bojanić, akademska glumica koja predlaže potpuno novu viziju kazališta, usmjerenu prema građenju i odgoju nove publike, ali i prema razvoju kazališta kao primjera izvrsnosti kazališta u najboljem smislu te riječi.

Scena „Gorica“ posluje po specifičnom poslovnom modelu, koji bi, zbog uspješnosti rada, svakako mogao poslužiti kao primjer dobre prakse u Republici Hrvatskoj i šire. 

Scena „Gorica“djeluje kao sastavni programski dio Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica. Kao gradsko kazalište najvećim dijelom financira se iz sredstava proračuna Grada Velike Gorice.

Pri odabiru produkcijskih strategija kojima se Scena „Gorica“ vodi, u fokusu su odgoj nove publike i postizanje izvrsnosti kroz posebne programe koji otvaraju vrata kazališta, posebice djeci i mladim umjetnicima.


EDUKATIVNI PROGRAMI

Uz redovan program predstava kako za odrasle, tako i za djecu, Scena „Gorica“ nastoji razvijati edukativne kazališne programe stavljajući naglasak na važnost odgoja mlade publike te na promicanje pozitivnih vrijednosti života u suvremenom okruženju. 

S edukativnom predstavom „Mali Hlapić i strašni Bub“ Scena „Gorica“ gostovala je i gostuje u brojnim vrtićima i školama diljem Hrvatske, od Vukovara do Dubrovnika.

Također, važno je napomenuti kako su namjeru Scene „Gorica“ u ovom kontekstu prepoznale i druge institucije, a posebno se tu ističu Ministarstvo zdravlja te Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, kojasu snažno podržala navedeni projekt. Hvalevrijedna je i suradnja s Hrvatskom komorom dentalne medicine s kojom svake godine u mjesecu rujnu u sklopu „Mjeseca oralnog zdravlja“Scena „Gorica“ prikazuje predstavu u područjima od posebne državne skrbi te u područjima Hrvatske gdje je po statistici alarmantno stanje s obzirom na dentalnu higijenu u djece.

Otvaranje prostora mladim umjetnicima

Umjetničko vodstvo Scene „Gorica“prepoznalo je kod mladih umjetnika veliku potrebu za prostorom afirmacije i kreativnoga rada. Stoga je odlučeno da jedna od programskih smjernica bude upravo razvoj projekata u koje je moguće uključiti kako studente umjetničkih akademija, tako i apsolvente i netom diplomirane glumce, redatelje i dramaturge. Jedna je to od važnijih smjernica ovoga kazališta, koja će se i u budućem radu slijediti.

 

ZNAČAJ SCENE "GORICA" ZA DRUŠTVENU SREDINU

Iz svega navedenoga, razvidan je zaista veliki značaj Scene „Gorica“ za društvenu sredinu u kojoj djeluje. 

Za samu Veliku Goricu Scena „Gorica“ predstavlja jedan od najaktivnijih kulturnih subjekata koji djeluju na području grada i okolice. Svake godine kazalište producira tri do četiri premijerna naslova, a uz vlastitu produkciju, Scena „Gorica“ domaćin je gostovanja kazališnih kuća iz Hrvatske, pa tako velikogorička publika može vidjeti najuspješnija nacionalna recentna kazališna ostvarenja.

Scena „Gorica“ od velike je važnosti i za Zagrebačku županiju. S obzirom da je najveći dio kulturne aktivnosti u ovoj regiji koncentriran u Zagrebu, Scena „Gorica“ jedan je od rijetkih kulturnih subjekata koji je aktivan dionik kulturalne decentralizacije, na čijim se daskama redovito prikazuju uspješna i kvalitetna umjetnička ostvarenja.

Isto tako, zbog svog zapaženog programa, kao i niza gostovanja i nagrada koje osvaja, Scena „Gorica“ od velike je važnosti i za kulturnu produkciju na razini Republike Hrvatske. Osobito se to odnosi na edukativni program, kao i na gostovanja. 

Nizom gostovanja predstava za odrasle Scena „Gorica“ promiče suvremeno hrvatsko dramsko stvaralaštvo. Prvenstveno se to odnosi na promicanje dramskog pisma mladih hrvatskih autora, kao i na prilike za afirmaciju koje se na gostovanjima pružaju mladim redateljima, glumcima i drugim članovima autorskih timova.

U europskom kontekstu, Scena „Gorica“ može biti reprezentativan primjer gradskog kazališta koje, unatoč produkcijskim izazovima na koje nailazi, inzistira na kvaliteti dramskoga programa koji svojom inovativnošću i pristupačnošću postaje zanimljiv kulturni proizvod.

 

INFO I KONTAKTI:

Umjetnička voditeljica Mia Krajcar:
e-mail: kazaliste@pouvg.hr
tel. 01 6259 816

Kontakt za prodaju Kristina Rašeta:
e-mail: scenagorica.prodaja@gmail.com
tel. 099 273 9970