Pučko otvoreno učilište
Velika Gorica

SAMOSTALNA IZLOŽBA RADMILE GRLIĆ: SVI MOJI SNOVI

petak 21.06.2024. | 18:00 h

Galerija Trumbetaš

IZLOŽBA "SVI MOJI SNOVI"

Izlaže: Radmila Grlić (ULIKUMVG)

Umjetnički opus Radmile Grlić temelji se na klasičnoj estetici slike, poštujući tradicionalne vrijednosti.

Ista otkriva svoj suvremeni senzibilitet kako u gesti tako i u potezu. Radmila na svojoj prvoj samostalnoj izložbi prezentira dvije tematske cjeline: more i prirodu – pejzaž. Ljepotom svojih kompozicija omogućuje prepoznati stvaralačku individualnost kao trag intimna iskustva slijedeći slikarsku viziju vlastite individualnosti. Radmila pokazuje dosljednost u koncepciji s osloncem na motiv koji je prepoznatljiv u jedrima i pejzažu koji ispunjavaju kadar.

Na taj način blistavošću boje na moru i nebu jedrima započinje igru varirajući kompoziciju u ritmu vertikalnog skladanja tako da svaki segment pulsira poradi kromatskog rasporeda.

Radmila stvara slike prirode strpljivo i uzbudljivo, te su joj motivi natopljeni emocijama.

Priroda (kako stvarna) samo na prvi pogled je ćutilna, nepoznata, nedodirljiva i pomalo kontemplativna. Paleta odiše lirskom slobodom i intimističkom ugođajnošću. Radmila je istinski ljubitelj prirode i mora što se iščitava u nizu motiva. Na taj način njezin opus vezan je isključivo za klasičnu estetiku slike. Ista u sebi nosi iskrenu kreativnost. Opus Radmile Grlić odiše senzibilitetom kreacije koje se sluti i prepoznaje u lirskom ozračju koji nas vodi u svijet osobnog subjektiviteta. Radmila stvara slike prirode jer je istinski zaljubljenik u istu, disciplinirano od varijacije pejzažnog do veduta i krajolika ostajući uvijek vjerno vezana za klasičnu estetiku slike. Umjetnica ostavlja na svojim slikama čitljiv trag svoje osjećajnosti i senzibiliteta pod utjecajem životnog iskustva i neke tako nestvarne stvarnosti. Umjetnica se promatraču obraća na nivou instinktivnog, jer iz njezine poetike izvire intimitet, individualnost i senzualnost.

Na kraju možemo kazati da iskrenost, talent i znanje svakako mogu stvoriti istinsku umjetnost.

Slikarski opus umjetnice mnogo obećava te u sebi krije još podosta snage i motiva za nove slikarske kreacije i nova likovna iznenađenja.

Umjetnica stoga zaslužuje našu pozornost i podršku u traženju još kvalitetnijeg umjetničkog dosega. Ukupno gledajući, umjetnički put ove umjetnice sastavni je dio kako meditativnog tako i kreativnog svijeta koji je prepoznatljiv u slikama sadašnjeg tako i budućeg opusa ove umjetnice.

mag. Ante Živković Fošar

 

 

Izložba ostaje otvorena do 4. 7. 2024.

Program

SAMOSTALNA IZLOŽBA ILUSTRACIJA DOMINIKA VUKOVIĆA ''U RITMU MEANDRA S JULIJEM KNIFEROM''

SAMOSTALNA IZLOŽBA ILUSTRACIJA DOMINIKA VUKOVIĆA ''U RITMU MEANDRA S JULIJEM KNIFEROM''

14.06.2024.

Galerija Galženica SAMOSTALNA IZLOŽBA ILUSTRACIJA DOMINIKA VUKOVIĆA ''U RITMU MEANDRA S JULIJEM KNIFEROM'' I PROMOCIJA I...

više