Pučko otvoreno učilište
Velika Gorica

GORIČKE VEČERI

Goričke večeri tradicionalna su manifestacija koju od 1976. godine, u mjesecu lipnju, Pučko otvoreno učilište Velika Gorica svake godine organizira u suradnji s udrugama i drugim velikogoričkim organizacijama. Uključuje razne kulturne programe – koncerte, plesne nastupe, predstave, promocije kulturnih sadržaja, radionice…

 

GORIČKE VEČERI

 

Manifestaciju „Goričke večeri“ osmislili su 1976. godine Narodno sveučilište Juraj Kokot i Turistički savez Općine Velika Gorica. Osim kina i programa Kluba mladih, u to su se vrijeme kulturni programi samo povremeno održavali, nije bilo kontinuirane kulturne sezone. „Goričke večeri“ bile su u početku organizirane tek kao jednovečernja kulturno-zabavna priredba zavaljujući kojoj su u našem gradu gostovala poznata imena hrvatske estrade i kulture. Kulturni život zaživio je u Velikoj Gorici krajem 70-ih godina kada je kroz mogućnost pretplate osigurana jedna kazališna predstava mjesečno, a organizirane su i izložbe, promocije te koncerti. Goričke večeri tada prerastaju u višednevnu manifestaciju za čije je održavanje izabran mjesec lipanj, s obzirom na to da je sve više programa preseljeno na otvoreno. Priliku da predstave svoja najbolja kulturna ostvarenja dobili su velikogorički umjetnici, ustanove i udruge, kao i umjetnici iz Zagreba i drugih gradova.

 

 

Izgradnjom Trga Stjepana Radića i Doma kulture Galženica 1980. godine manifestacija dobiva sve veći značaj i novi prostor za održavanje programa. Primjerice, 1985. je u okviru Goričkih večeri održan cjelokupni program Međunarodnog festivala lutaka – PIF. Uključivani su postepeno sportski i gospodarski sadržaji, kao što su: Izložba male i velike privrede 1982. i 1983. godine, izbor najboljeg voćnjaka velikogoričkog kraja početkom 90-ih te zanimljive revijalne utakmice.

 

PIF u Velikoj Gorici

 

Domovinski rat nije zaustavio održavanje manifestacije već joj je dao jednu posve novu dimenziju primjerenu tom vremenu, a obnovljeni su i neki stari narodni običaji. Tako je 1991. i 1992. izvedeno „Veliko turopoljsko spravišče a.d. 1553.“ koje je bilo zabranjeno u komunističkom sistemu, a 1993. godine „Turopoljska svadba“. Tih je ratnih godina organiziran i humanitarni koncert RVG-a „Djeci junaka“, akademija za prognanike iz Hrvatske Kostajnice na Blagdan sv. Antuna, njihovog sveca zaštitnika, a u Pokupskom je organizirana humanitarna likovna kolonija te gostovanje zagrebačkog HNK u teško oštećenoj mjesnoj crkvi.

 

 

PROGRAMI ZA SVE GENERACIJE

Iz poslijeratnog razdoblja svakako treba izdvojiti akciju obilaska najznačajnijih velikogoričkih spomenika kulture nazvanu „Kulturna inspekcija“, a od 2004. godine organiziraju se i „Turopoljske skitnje“. Ovo glazbeno-turističko putovanje POUVG organizira svakog proljeća i jeseni te nije nužno uvijek u okviru Goričkih večeri, a obilaze se zanimljivi kulturni lokaliteti Turopolja, Zagreba, Zagrebačke županije i šire. 

 

Skitnje

 

Iz godine u godinu posjetiteljima se nudio i nudi bogat i zanimljiv program za sve dobne skupine. Velikogoričko Udruženje obrtnika predstavljalo je svoje članove kroz revije frizura i modne revije, organizirane su zanimljive tematske filmske revije, nastupi folklornih društava i orkestra harmonikaša, susret hrvatskih plesnih ansambala te pjevačkih zborova Grada Velike Gorice. Uz brojne promocije, plesne susrete te predstavljanje goričkih pjesnika i pisaca, u sklopu manifestacije organizirane su i dodjele Likovne nagrade Radoslav Putar, a 2013. godine pokrenut je Exposure music festival (Izložba kantautora) koji je ugostio brojne kantautore iz Hrvatske, Škotske, Irske, Slovenije, Engleske…

 

 

Kao zahvalan scenski prostor pokazali su se Stari grad Lukavec, atrij u Šetalištu Franje Lučića (nekadašnja Galerija Kordić) i Park dr. Franje Tuđmana gdje su održani brojni koncerti, radionice te predstave za djecu i odrasle. Tijekom gotovo pet desetljeća održavanja Goričkih večeri mijenjali su se programi, mijenjale su se lokacije, a interes Velikogoričana za kulturna događanja i dalje raste te motivira organizatore za osmišljavanje novih sadržaja po principu „za svakoga ponešto“.