Pučko otvoreno učilište
Velika Gorica

GORIČKE VEČERI 2021. - IVAN KOŽARIĆ – 100 GODINA HRVATSKOG MODERNOG KLASIKA

GORIČKE VEČERI 2021. - IVAN KOŽARIĆ – 100 GODINA HRVATSKOG MODERNOG KLASIKA

Galerija Galženica 

IVAN KOŽARIĆ – 100 GODINA HRVATSKOG MODERNOG KLASIKA
Predavanje

Goričke večeri - Ulaz besplatan


Predavačica: Tea Gudek Šnajdar

Ovim predavanjem koje uključuje interaktivnu likovnu radionicu obilježavamo 100. obljetnicu rođenja jednog od najistaknutijih hrvatskih umjetnika Ivana Kožarića (rođ. 10. 6. 1921.).
Riječ je o prvom predavanju unutar ciklusa popularnih predavanja koje će se tijekom 2021. održavati u Galeriji Galženica, u sklopu projekta „Razgovori o hrvatskim modernim i suvremenim umjetnicima (uz primjere iz fundusa Galerije Galženica)“, a koje će voditi velikogorička povjesničarka umjetnosti Tea Gudek Šnajdar. Predavanja i prateće radionice namijenjene su razvoju lokalne publike, jačanju kulturne suradnje na području Grada Velika Gorica i Zagrebačke županije, te edukaciji lokalnog stanovništva o nekim od najznačajnijih hrvatskih umjetnika 20. i 21. stoljeća.

Tijekom predavanja posjetitelji će se upoznati s radom nekih od najpoznatijih imena hrvatske moderne likovne umjetnosti, poput Ivana Kožarića, Nives Kavurić-Kurtović, Miroslava Šuteja, ali i lokalnih umjetnika poput Dragutina Trumbetaša.
Djelatnici Galerije Galženica zavirit će u svoj depo te tijekom predavanja izložiti neka od djela ovih umjetnika, kako bi ih posjetitelji mogli u njima uživati tijekom ovih događanja.
Kako bi se što bolje upoznali s radom ovih umjetnika, posjetitelji će se i sami okušati u izradi likovnog rada u stilu ili tehnici umjetnika kojemu će predavanje biti posvećeno.

Prvo ovakvo predavanje bit će posvećeno Ivanu Kožariću, jednom od najpoznatijih hrvatskih kipara, s pravom često nazivan „modernim klasikom“.
Široj javnosti Kožarić je najpoznatiji po svojim javnim skulpturama „Prizemljeno sunce“ u zagrebačkoj Bogovićevoj ulici te spomeniku A. G. Matošu na Gornjem gradu. No u svojih gotovo sto godina života, izveo je pravu revoluciju u hrvatskoj modernoj umjetnosti. 

Kako bi još bolje razumjeli rad ovog umjetnika, nakon predavanja, posjetitelji će se moći okušati u izradi skulpture od gline. Kratka likovna radionica trajat će oko pola sata. A kao motiv za rad poslužit će neka od dijela ovog zanimljivog kipara.

 

Program