Pučko otvoreno učilište
Velika Gorica

Povijest

Pučko otvoreno učilište osnovano je 1960. godine, tada pod nazivom Narodno sveučilište općine Velika Gorica. Tijekom pet desetljeća postojanja, pet puta je mijenjalo ime; od Narodnog sveučilišta "Juraj Kokot" do Narodnog sveučilišta Velika Gorica, da bi 11. studenoga 1999. dobilo sadašnji naziv Pučko otvoreno učilište Velika Gorica. Sve do današnjeg dana ono osluškuje puls Velikogoričana i nastoji udovoljiti njihovim svakodnevnim potrebama za izobrazbom i kulturom.

Upravo u Učilištu mnogi su po prvi put doživjeli kazališnu ili filmsku predstavu, posudili prvu knjigu, prvi put bili na koncertu ili izložbi, naučili prve note ili prvu stranu riječ, prvi put zaplesali u disco klubu, prvi put sjeli za upravljač automobila, poslušali emisiju na "svojoj" radio-stanici, a mnogi od njih su upravo u ovoj ustanovi objavili svoju prvu knjigu ili postavili svoju prvu izložbu. 

Na samom početku 60-tih Učilište su činili knjižnica i kino, a u organizaciji Učilišta odvijale su se kazališne predstave, koncerti i prigodne priredbe, dok je posebno mjesto zauzimalo obrazovanje odraslih. U večernjim školama mnogi su Velikogoričani završili osnovnoškolsko obrazovanje ili pak stekli stručnu spremu za životno zanimanje.

Ubrzo zatim (1963.) u sklopu Učilišta počinje izlaziti lokalno glasilo "Velikogorički list", a 1969. utemeljena je i Glazbena škola. 1970. počinje u sastavu Učilišta emitirati Radio Velika Gorica, a već sljedeće godine otvoren je i prvi disco "Klub mladih". Od 1972. u sastavu Učilišta djeluje i Srednja škola elektrometalske struke, a 1973. verificirana je i škola stranih jezika. Iste godine utemeljena je i auto škola. Bogat spektar ove ustanove upotpunjen je 1980. godine kada se Učilište širi na još jednu lokaciju u novoizgradenom naselju Galženica - Dom kulture u kojem je otvorena prva galerija u Velikoj Gorici.

Silom zakonskih odredbi, pojedine su djelatnosti vremenom izlazile iz sastava Učilišta. U njemu su ostale najvitalnije kulturne djelatnosti (kazališna, galerijska, koncertna, nakladnička, kinematografska) koje uistinu svakodnevno udahnjuju dušu našem gradu. Ne smije se zaobići ni ostale djelatnosti (tečajevi stranih jezika, obrazovanje odraslih), kao ni činjenicu da je Učilište nositelj gotovo svih manifestacija i društvenih zbivanja u Velikoj Gorici.

Nakon opsežne rekonstrukcije, zgrada Učilišta raspolaže s površinom od 4.642 m2, velikom, suvremeno opremljenom dvoranom, vijećnicom, manjom reprezentativnom konferencijskom dvoranom, 11 učionica i novim uredskim i klupskim prostorom.