Pučko otvoreno učilište
Velika Gorica

RADIONICE HEKLANJA


Dragocjene vještine koje su baštinile naše bake polako padaju u zaborav, baš poput heklanja. Da bismo od zuba vremena spasili tu vrijednost, svoj dom ukrasili raznim heklanim predmetima ili izradili unikatne odjevne predmete za naše najmlađe (haljine, cipelice, kapice, trake za kosu…) organiziramo radionice heklanja.

Za početnike - cijena po radionici: 10,00 EUR / 75,35 kn
Za napredne - cijena po radionici: 10,00 EUR / 75,35 kn

*tečaj konverzije: 7,53450 kn

Radionice se odvijaju utorkom i četvrtkom od 19:30 do 21:00 sat.

INFO I PRIJAVE:
01 6259 806, 098 316 419, obrazovanje@pouvg.hr

TEME I OPISI POJEDINIH RADIONICA

 

NASTAVNA TEMA NASTAVNI SADRŽAJ
 1. Uvod i osnovni pojmovi heklanja i pribora za rad Sve vrste heklanja počinju nizanjem petlji, što se obično zove „praviti lančić“. Iako su osnovni bodovi međusobno slični, ako ne i jednaki, tehnike rada se razlikuju i svrstane su u dvije grupe nazvane po zemljama odakle potiču. Tako postoje: njemačko ili obično heklanje i tunisko heklanje.
2. Osnovni bodovi Heklica se drži desnom rukom između palca i kažiprsta. Ona se, podjednako peru ili olovci, oslanja na srednji prst koji je vodi. Nit s klupka drži se lijevom rukom. Ona prelazi preko kažiprsta, ispod srednjeg prsta i prstenjaka prema šaci i obavijena je preko malog prsta. Dio rada koji se upravo izvodi stegnut je između palca i kažiprsta lijeve ruke.
3. Čitanje sheme Prema shemi/crtežu ili gotovom proizvodu/predmetu znati raspoznati o kojoj vrsti boda je riječ te prema shemi/crtežu  ili gotovom predmetu znati izraditi prikazani predmet.
4.  Izrada trake za kosu Primjena odgovarajućeg boda i alata za heklanje s obzirom na debljinu konca s kojim će pojedini polaznik/ca raditi a prema gotovom proizvodu ili shemi ili prema vlastitoj kreaciji.
5. Izrada cvijeta – modni dodatak Primjena odgovarajućeg boda i alata za heklanje s obzirom na debljinu konca s kojim će pojedini polaznik/ca raditi a prema gotovom proizvodu ili shemi ili prema vlastitoj kreaciji.
6. Izrada heklanih radova prema vlastitom odabiru (kapa, šešir, šal) Osobni pristup svakom polazniku zbog objašnjena izrade. Početak izrade heklanog rada.
7. Izrada heklanih radova prema vlastitom odabiru (kapa, šešir, šal) Dovršetak rada.